ÓCSAI
PLÉBÁNIA
Bajcsy-Zsilinszky utca 28.
2364 Ócsa
HÍREK TÖRTÉNELMÜNK MISEREND HELYI KIADVÁNY KAPCSOLAT
NAPI EVANGÉLIUM

2022. július 4.
hétfő

Ulrik névnap

...

Nagyböjti ételekről - mert enni folyton kell!

tejleves1.jpg

A hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó időszak a testi-lelki megtisztulás ideje. Hívták negyvenlőbűtnek és egyszerűen bűtnek is. Kezdetben a keresztelésre való felkészülési idő volt, ugyanis az ősegyházban évente mindössze kétszer kereszteltek: húsvétkor és pünkösdkor. A csecsemőkeresztelések elterjedése  után vált a nagyböjt a bűnbánattartás és a böjtölés idejévé. Különben a  legtöbb vallás ismeri a böjtöt, ilyenkor a lélek és a szellem is megtisztul a testtel együtt. A legtöbb jelentős ünnepet böjti időszak előzi meg, a keresztényeknél  a zsidóknál vagy például  a mohamedánoknál.

A böjt szigora változott, és tájegységenként is különbözött a történelem folyamán. Fokozatosan enyhültek a feltételek, az öregek azonban rendre nem fogadták el  az enyhítéseket, nagy  szigorúsággal böjtöltek tovább. A  4. századtól kezdett kialakulni a negyvennapos böjti időszak. A 7. századra általánossá vált a római egyházban, II. Orbán pápa 1091-ben iktatta  törvénybe.
A magyar kereszténység első századaiban a hústól, zsírtól és egyéb állati termékektől való tartózkodást jelentette, konkrétan csak kenyeret, sót, vizet, halat és száraz növényi eledeleket volt szabad enni, naponta egyszer. A 20. század elejére enyhült a helyzet, az egyház már csak hamvazószerdát, a nagyböjti péntekeket és a nagyszombat deléig terjedő időt tekintette szigorú böjtnek.
A nagyböjt többi hétköznapjára idővel  enyhített böjtöt alkalmaztak, vagyis az egyszeri étkezés helyére az egyszeri jóllakás lépett, ám az öregek ennél  szigorúbb böjtöt tartottak.
Nem zsírral, hanem olajjal főztek, sok helyen  a böjtös  ételeknek külön edényeket használtak.
A füstölt húst, szalonnát régebben a kemencébe rakták, az ajtaját betapasztották, húsvétra bontották ki. Voltak, akik kanalukat a tisztaszobában egy szentkép mögé dugták. Szokás volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták és csak húsvétkor vették elő őket.
A nagyböjt első napjának elnevezései – hamvazószerdaböjtfőszerdaböjtfogadószerdahammazószerda (bukovinai székelyeknél), fogöblítőszerda (Székelyföldön tréfásan), szárazszerdaaszalószerdatisztaszerda utalnak egyrészt a hamvazás  szokására, s a böjt kezdetére. Az elmúlt évi virágvasárnapi szentelt barkából keletkezett hamut a pap megszenteli,  ezt  követi a hamvazás: a pap keresztet rajzol a hívek homlokára „Emlékezzél ember, hogy porból vétettünk, porrá leszünk!” mondat kíséretében.
A nagyböjti  heteknek is  külön nevük volt. Az elnevezések utalnak az elvégzendő munkára – a  szövés-fonás befejezése (guzsahét), virágmagok elültetése (virághét), nagytakarítás, meszelés (fehérhét) –, az időszak jellegzetességeire (zaj tilalma – süketvasárnap). A hamvazószerda és a nagyböjt első vasárnapja közötti három napnak semmihéthúshagyóhét, gyakrabban csonkahét volt a neve.
Az ötödik hét és vasárnap neve: feketehétfeketevasárnapkereszthétkeresztvasárnap. Az elnevezés onnan eredt, hogy e hét szombat délutánján a templomokban fekete lepellel borították le Jézus alakját és a szentek képeit. Ilyenkor általában szigorúbb böjtöt tartottak, feketevasárnap pedig a lányok és menyecskék fekete ruhában mentek a misére. Szokásban volt, hogy ebédre mákos tésztát főztek, mert a mák fekete színe is a gyászt jelképezte. A tésztát hosszúra vágták, hogy a kender hosszúra nőjön.

Legáltalánosabb böjti ételek voltak a korpából készült savanyú cibereleves, tejlevestésztaételek ( mákos tészta)sós vízben főtt babolajos káposztafőzelékekaszalt gyümölcsök,  s nyilván a tojás- és halételek.

Csík, csík, csík, Zsíros a mácsik, könnyen lecsúszik! - tartja a mondóka

A mácsik eredetileg a mákos csík, azaz mákos metélt rövidített tájnyelvi alakja. A fekete mák is a gyászt erősítette, kedvelt étel volt nagyböjtben ( is).
macsik11.jpg

Legismertebb volt talán a cibere...

cibere név a Dunától keletre volt jellemző. A Dunántúlon használt neve: keszőce Észak-Magyarországon s a Felvidéken  kiszi a neve. Mindegyik név ugyanazt a  savanyításra használt lé-, illetve levestípus. Fő jelentése az erjesztett gabonalé, aminek alapanyaga a  korpa, amit  nagy cserép- vagy faedényben forró vízzel  bővel leöntötték.  Ez pár nap alatt savanyúvá erjedt. Főzéshez a leszűrt levet használták, az üledéket pedig újra felöntötték vízzel. Ezzel öntötték fel  a levest.

Egy egyszerű és olcsó cibereleves:

cibereleves.jpgHozzávalók:

2-3 fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej,2 dl tejföl, citrom, só és persze víz

Elkészítés:

Egy fazékban 3 liter víz kerül s bele  a zúzott fokhagyma. Felforralom.  A lisztet elkeverem a tejjel és ugyanannyi tejföllel, behabarom. Sózom, egy citrom levével savanykásra ízesítem.

Tejleves - ezt én nagyon nem szeretem, azzal böjtölök, hogy  inkább üres marad a hasam, de íme egy mai recept:


Hozzávalók:

1 liter tehéntej

1 csomag vaníliás cukor

3 marék tészta

3 evőkanál kristály cukor

3 dkg liszt

1 csipet só

vaj

Elkészítés:

A lisztet megpirítjuk, felöntjük a forrásban lévő tejjel. Beletesszük a tésztát, lassú tűznél forraljuk, majd ízesítjük a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, a kristálycukorral és a sóval.
Ha a tészta megpuhult, a levest levesszük a tűzről, akár vajdarabkákkal is dúsíthatjuk.

Babból, lencséből  édesen és savanyítva készült leves,  böjtös alkalmaknak is állandó ételei voltak.  Érdekes, ősi összeállítás az aszalt gyümölccsel (szilva, körte) főtt száraz bab tejjel/tejföllel habart levese.

A nagyböjti bűnbánat különösen szigorú fajtája volt a negyvenelés. Aki erre vállalkozott, a nagyböjt ideje alatt  naponta csak egyszer evett, azt is naplemente után.

Tánczos Erzsébet
Forrás:
Magyar néprajzi lexikon
http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/04/247.html
Magyar néprajz VII. Népszokás, néphit, népi vallásosság.
Bálint Sándor: Karácsony, húsvét, pünkösdA nagyünnepek haza és közép-európai hagyományvilágából. Szeged, 1975.
Tátrai Zsuzsanna–Karácsony Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások. Budapest, Planétás Kiadó, 2. kiadás, 1997.
http://bihari.hu/index.php?menu=90

Bemutatták Esztergomban az „Egyetemisták szakácskönyvét”

2018. június 29. péntek 10:42

Június 27-én az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban rendezték meg Zakar András „Egyetemisták szakácskönyve” című kötetének bemutatóját. A megjelenteket Mezei Mária antikvárius köszöntötte, a beszélgetést a könyv szerzőjével Pákozdi István egyetemi lelkész vezette.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A beszélgetés során elmesélték e rendkívüli kis kiadvány történetét, a benne található 101 recept múltját, létrejöttük folyamatát. A Damó István grafikus által illusztrált színes kiadványt helyben meg is lehetett vásárolni.

A könyvbemutató érdekessége volt, hogy Zakar András Mindszenty József hercegprímás egykori – ugyanezen nevet viselő – titkárának az unokaöccse, aki sok személyes, érdekes történetet mesélt nagybátyjáról.

Zakar András pápai kamarás meghurcolt életet élt, hat évet töltött fogházban, később csak kisegítő lelkészként szolgálhatott, ám történelmi-irodalmi munkásságáról több kiadvány is tanúskodik.

Az esztergomi „író–olvasó találkozó” személyes hangú beszélgetéssel ért véget.

A könyv kapható a Budapesti Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészségen (Budapest 1117, Magyar Tudósok krt. 1.), valamint a Laskai Osvát Antikváriumban (Esztergom, IV. Béla király u. 6.), ára 1200 Ft.

Forrás: Budapesti Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír

Nyárvégi finomságok a kertből


Augusztus végén járunk, a kertek bőven ontják kincseiket: javában érik a paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, babfélék, leveles kel és társaik, zöldellnek a fűszer és gyógynövények. Használjuk ki a nyár adta lehetőségeket és készítsünk minél többféle ételt a kertből. Aki teheti, tartósítson a téli hónapokra is, hogy akkor is élvezhesse a nyár ízeit.

Nyárvégi finomságok a kertből

Most részletesen a paprikáról lesz szó. A paprikáról, amelyből ismerünk sárgát, pirosat, zöldet, nagyot, kicsit, gömbölyűt és hegyeset, édeset és csípőset, kecskeszarvút, töltenivalót, chilit és még sorolhatnám.


A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, hazánkba feltételezhetően délszláv-török közvetítéssel került be a Balkánon keresztül. Erre utalnak a tatárkabors, törökbors elnevezések. Kezdetben, hazánkban csak dísznövényként ültették. A korabeli leírások szerint a XVI. században már a Zrínyi, Wesselényi, Batthyány birtokokon, mint különlegességet ültették.


Amikor 1806-ban Napóleon kontinentális blokádot rendelt el, lehetetlenné vált az indiai bors behozatala. Ekkor kezdet igazán elterjedni a paprika, olyannyira, hogy néhány év alatt fontos kereskedelmi cikké vált. Tapasztalati úton jöttek rá, hogy bizonyos betegségek kezelésére is hatásos a paprika, így alkalmazták kolera, skorbut gyógyítására, valamint immunrendszer erősítésére. Ma a paprika nagyhatalomnak számít Spanyolország (itt ismert a fűszerpaprika füstölt változata is), Olaszország, Tunézia, Mexikó.


A paprika fő hatóanyagai: karotinok, C-vitamin, valamint a kapszaicin. Ez utóbbitól erős a paprika, minél többet tartalmaz, annál csípősebb, annál nagyobb hő és fájdalomingert vált ki. Ízületi és reumás fájdalmak esetén a kapszaicin tartalmú kenőcsök rendkívül hatékonyak, mert a fájdalmas területre kenve keringésfokozó hatást váltanak ki, vérbőséget okoznak, ezáltal fájdalmat csillapítanak.


Paprikát nagyon sok ételhez használunk, nemcsak fűszer formájában. Pörköltek, levesek, egyéb magyaros ételek elengedhetetlen összetevője, de saláták, szendvicse, szendvicskrémek, ételízesítők elmaradhatatlan része is. Sokunk kertjében terem belőle, akár többféle is.


Tipp! Néhány könnyen, gyorsan elkészíthető paprikás étel:


A vastagabb húsú paprikák szinte kivétel nélkül jól süthetők, akár grillen is.


Készíthetünk a szárától és a magjaitól megfosztott paprikából sült paprikasalátát. Szinte feketére sütjük a rácson a paprikákat, majd letakarva hűtjük egy kicsit. A héját pár perc múlva könnyen lehúzzuk és borssal, sóval, kevés borecettel vagy citromlével fűszerezett olíva olajjal meglocsoljuk.

Sajttal töltött sült paprikát is pillanatok alatt készíthetünk: a kimagozott paprikákat könnyen olvadó sajtszeletekkel megtöltjük és kevés olajon, serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukon megsütjük. Akár pirítóssal, salátával is kínálhatjuk, de körítésként is kiváló.


A nyár egyik slágere, legalábbis sokaknál, a lecsó. Számtalan formája kezd nálunk is divatba jönni. Készíthetjük, cukkinival, tökkel, de nagyon finom a francia változat is. Ehhez lila és vöröshagyma, többféle, ízlés szerinti paprika, padlizsán, cukkini és paradicsom kell. A zöldségeket puhulási sorrendben tesszük a serpenyőbe, borssal, ételízesítővel és sok friss kakukkfűvel fűszerezzük.

 

Nyers töltött paprika: könnyen és gyorsan elkészíthető. Fűszeres túrókrémet készítünk (ezt ki-ki a saját ízlése szerint, egy a lényeg, minél több friss zöldfűszert használjunk), betöltjük a paprikába és jól lehűtjük. Karikára vágva tálaljuk, de díszíthetünk vele szendvicseket, hidegtálakat is.


A magyarosan készített ételek elmaradhatatlan kísérői a savanyúságok. Bármelyik fajta paprikából készíthetünk savanyúságot: tölthetünk káposztával, csalamádéval, rakhatjuk vegyesen egymás mellé a különböző paprikákat, de uborkával, cukkinival, apró tökkel, zöldparadicsommal is üvegbe kerülhetnek. Savanyításkor érdemes az üvegek aljára szőlő vagy meggyleveleket tenni. Fűszerként színes szemes borsot, koriandermagot, mustármagot, kaprot használunk.


Grill vagy szendvicskrém készítése: tetszés szerinti mennyiségben megsütünk a sütőrácson padlizsánokat és vastaghúsú paprikákat. A héját eltávolítjuk, villával összetörjük és apróra vágott, párolt vöröshagymát, tört fokhagymát, borsot, sót és annyi olajat adunk hozzá, hogy kellemesen pépes legyen. Kis üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Ha már kinyitottuk az üveget, tartsuk hűtőben. Ezt a krémet használhatjuk szendvicsekre kenve, de ízesíthetünk is vele. Aki szereti, erős paprikát is tehet bele. Én dunsztolás helyett a fagyasztóba tettem a krémet, kis műanyag dobozba. Bármikor kivehetek egyet, kiolvadás után fogyasztható. Ám ezt is hűtőben tárolom felbontás után.


Bármelyik fajta paprika jól fagyasztható egészben is. Aki teheti, tároljon belőlük, mert a téli hónapokban nagy hasznát veszi majd. A nagyobb paprikákat kimagozva, de egészben hagyva, egymásba csúsztatva, helytakarékosan lefagyaszthatjuk.

Forrás: http://www.szepzold.hu/

ÖTLETEK A VASÁRNAPI EBÉDHEZ II.

Zöldségleves sonkagaluskával

Zöldségleves sonkagaluskával
Elkészítési idő: 75 perc

HOZZÁVALÓK:

 • a leveshez:
 • 20 dkg gomba
 • 2 db sárgarépa
 • 1 db petrezselyemgyökér
 • 1 db vöröshagyma
 • 2 teáskanál ételízesítő
 • őrölt bors
 • 2 dl tejföl
 • 1 evőkanál mustár
 • 1 teáskanál liszt
 • 1 evőkanál olaj
 • víz
 • a sonkagaluskához:
 • 10 dkg főtt füstölt sonka
 • 3-4 evőkanál liszt
 • 1 kisebb vöröshagyma
 • 1 db tojás (nagy)
 • őrölt bors
 • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és a gombát megtisztítjuk, majd ízlés szerint felvágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, és félig lefedve pár percig pároljuk. Ezután beletesszük a gombát is, megszórjuk az ételízesítővel, majd még pár percig tovább pároljuk. Végül annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük a zöldségeket.
Egy tálkában a tejfölt a mustárral, liszttel simára keverjük. Állandó kavarás mellett a forrásban lévő levesbe csurgatjuk és felforraljuk. Ezután kanállal beleszaggatjuk az előzőleg elkészített sonkagaluskát.

A sonkagaluskához a sonkát és a vöröshagymát botmixerrel pépesítsük (vagy ledaráljuk). Ezután a liszthez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojást, majd összekeverjük, hogy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (Ha szükséges, pici vizet önthetünk hozzá.) 

A forrásban lévő levesbe szaggatott galuskák akkor jók, ha feljönnek a leves tetejére. Ekkor mérsékeljük alatta a lángot, néhány percig tovább főzzük, majd a tűzről levesszük.

A levest tányérba merjük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.

 

Forrás:

http://www.recepttar.hu/

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

ÖTLETEK A VASÁRNAPI EBÉDHEZ I.

Végre együtt a család, ilyenkor érdemes kitenni magunkért, és valami különlegeset tenni az asztalra. A hagyományos húslevest és rántott húst néha cseréljük fel valami újjal!

ZÖLDFŰSZERES-KRÉMSAJTOS RÁNTOTT CSIRKEMELL

 

HOZZÁVALÓK

 • Hozzávalók:
 • 4 db csirkemell filé
 • 1/2 csokor snidling
 • 3-4 levél friss bazsalikom
 • 3-4 levél friss oregánó
 • 4 db kockasajt vagy más kenhető sajt
 • őrölt fehérbors
 • A panírozáshoz:
 • finomliszt
 • tojás
 • zsemlemorzsa
 • A sütéshez:
 • étolaj

ELKÉSZÍTÉS

  Elkészítés: A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. A snidlinget, a bazsalikomot és az oregánót apróra vágjuk. Az apróra vágott zöldfűszereket elkeverjük a krémsajttal, majd ízesítjük sóval és borssal.

  A töltelékből teszünk a csirkemellszeletek egyik oldalára, majd ráhajtjuk a másik felét, és a szokásos módon bepanírozzuk. Bő olajban, közepes hőfokon kisütjük.

  Zöldséges rizst és salátát készítettem mellé köretnek. Jó étvágyat kívánok hozzá!

http://www.mindmegette.hu/
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték, ilyenkor spenótot, fiatal csalánt főztek, hogy jó termés legyen. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek.

 

 


Az adventi koszorú

Az első adventi koszorúk a maiakkal ellentétben 24 gyertyából álltak, és olyan nagyok voltak, hogy valószínűleg egy mai panelba vagy társasházba be sem férnének. Az évszázadok alatt azonban négyre csökkent a gyertyák száma, melyek a keresztény hitben magát a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt szimbolizálják.

A három lila és egy rózsaszín gyertya meggyújtása hétről hétre történik, ezzel is jelképezve az egyre növekvő fényt, ami a katolikusok várakozásának felel meg.

Rusztikus koszorú lépésről lépésre

Készítsd elő a koszorúalapot és minden más hozzávalót. A gyertyatűket egyesével fogd meg fogóval, és hevítsd fel, így könnyebben bele tudod szúrni őket a gyertyába, azután pedig a koszorúba. A lényeg, hogy a gyertyák stabilan álljanak - nehogy eldőlve tüzet okozzanak -, illetve fontos az is, hogy a hegyes fémtű sehol ne lógjon ki, nehogy megszúrjon valakit.

Forrósítsd fel a ragasztópisztoly patronját, és kezdd el tetszőleges kompozícióban rögzíteni a kövirózsákat, tobozokat, díszalmákat, fahéjrudakat, dióhéjat és szárított narancsszeleteket. Bármilyen sorrendben felragaszthatod őket, de a legjobb, ha először a nagyobb darabokat rögzíted, és ezek tetejére ragasztod rá a kisebb darabokat.

Addig haladj körbe, míg az egész koszorút be nem fedik a szépséges, természetes hozzávalók. A hangsúly a motívum folyamatos ismétlésén van, ez adja meg a koszorú letisztult kinézetét.

Amire szükséged lesz

 • Koszorúalap, lehetőleg mohából, ezzel a legkönnyebb dolgozni.
 • Négy tetszőleges színű gyertya, gyertyatűvel együtt.
 • Természetes alapok: kövirózsafejek, tobozok, díszalma, fahéjrudak, dióhéj, szárított narancskarika.
 • Fogó.
 • Ragasztópisztoly.

 

 

Sütőtökkrémleves pirított baconnel és tökmaggal

Hozzávalók:

 • 80 dkg sütőtök nyersen, tisztítva
 • 20 dkg krumpli
 • 2 dl fehérbor
 • 3 evőkanál kristálycukor
 • 1-1,5 l forró víz
 • 2 zöldségleveskocka
 • 2 dl tejszín
 • szerecsendió
 • 10 dkg bacon
 • 1 nagy fej lilahagyma
 • 2 marék tökmag

Elkészítés:

A bacont felcsíkozzuk, a hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. Egy kb. 4 literes lábasban kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd a hagymát is hozzáadva összepároljuk. Szűrőkanállal kivesszük, melegen tartjuk. 

A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a felkockázott sütőtököt és krumplit, megszórjuk a kristálycukorral, és élénk tűzön kissé karamellizáljuk. Felöntjük a borral, továbbra is erős tűzön pirítjuk. Ezt követően annyi forró vizet adunk hozzá, amennyi ellepi a zöldségeket, beleteszünk 2 leveskockát, és lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. 

Közben száraz serpenyőben megpirítunk 2 marék tökmagot. 

Ha megpuhult a tök, botmixerrel pürésítjük, felöntük a tejszínnel, összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk, szerecsendióval illatosítjuk, és azonnal tálaljuk. A tetejére kanalazunk a hagymás baconből és a tökmagból.

Menü tippek

 

A vendéglátás legyen öröm, és ne gond.

Legyen szó baráti vendégségről vagy valamely jeles családi eseményről, gyakran a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy mit főzzünk, ami finom, stílusos, dekoratív, egyszerű és mégis nagy benyomást kelt, hogy dicséreteket is be tudjunk gyűjteni és le tudjuk nyűgözni a vendégeket.

A konkrét menük előtt alapozásként figyelembe ajánljuk vendégváró menü cikkünket, amelyben összefoglaljuk a vendégváró menük összeállításánák aranyszabályait.

Menük

Menüket sokféleképpen össze lehet állítani. Összeállítható menü például a következő lehetséges szempontok alapján:

 • a menüben felhasználásra kerülő alapanyagok (mottó menü)
 • a menü apropójául szolgáló esemény, alkalom (ünnepi menü)
 • a menüben szerepelő ételek “származása” (nemzetközi menü)

Mottó menü: az alapanyagok esetében egy-egy alapanyaggal egy egész menüsort készítünk. Ezeket kiválóan tudjuk alkalmazni vendéglátóként, és például az évszaknak megfelelő, vendégeink által is kedvelt alapanyagot felhasználva felejthetetlen mottó ebédet vagy vacsorát tudunk készíteni. A lényeg, hogy egy alapanyag köré építsük fel a vacsorát vagy ebédet. Kezdhetünk egy finom levessel vagy salátával, amelyet egy tészta vagy húsos étel követhet.  Mottó ebéd vagy vacsora esetén a dekoráció kérdése is könnyen megoldható, hiszen sokféle szalvéta, asztalterítő közül választhatunk, továbbá az alapanyagot magát is használjuk fel bátran dekorálásra. Egy csokor spárga vázába állítható virág helyett, a sütőtökből gyertyatartót faraghatunk.  Mottó javaslatok például: gomba, sütőtök, vagy akár spárga vacsora. További alapanyagok és kapcsolódó tippek találhatók alapanyagok és tippek sorozatunkban, amely alapanyagonként csoportosítva sok-sok receptet is tartalmaz. Ezekből önálló menü is összeállítható, természetesen a menüsort alakítsuk vendégeink ízlésének megfelelően. A kiválasztott alapanyagnak nem kell minden fogásban főszerepet játszania, hiszen az már túl sok lenne. Néha elégendő utalni az alapanyagra, pl. fűszeres olaj használatával, vagy dekorációval. Adott esetben egy évszak is lehet a mottó, így több- az évszakra jellemző - alapanyaggal tudunk dolgozni.

Ünnepi menü: a menük másik csoportja a piros betűs, vagyis az év jeles (családi) eseményeihez ad tippeket. Ebben az esetben különösen fontos, hogy minden tökéletes és jól előkészített legyen. Fordítsunk hangsúlyozottan figyelmet a dekorációra, tálalásra, apró részletekre is.

Nemzetközi menü: a harmadik csoport pedig egy általunk jól ismert, kedvelt és a vendégeknél is vélhetően és remélhetőleg kedvező fogadtatásra találó nemzet ételeire épül. Itt nagyon fontos, hogy az alapanyagok, ételek, dekoráció autentikusak legyenek, ne feledkezzünk meg az italokról, passzoló háttérzenéről, dekorációról és esetleg öltözékről sem.

(Forrás:http://www.tutitippek.hu/)

 

 

 

 

3 süti anyák napjára – kezdőknek és haladóknak

Kezdőknek:

Angol vajaskeksz (shortbread)


Ha mamád szeret teázni vagy kávézni, akkor tuti imádni fogja ezt a sütit, sőt ha még azt is megmondod neki, hogy az angol királynő is imádja, tuti el fog olvadni. 

Hozzávalók:

10 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg teavaj
2 zacskó vaníliás cukor (lehetőleg bourbon legyen)
2 csipet só


Az alapanyagokat gyors és határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, vagy megkérjük a robotgépünket, hogy végezze el a piszkos munkát helyettünk. Nagyjából 20 percet pihentetjük, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd fél lisztezett deszkán 0,5 centi vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Színes cukormázzal írhatunk is rá, sőt a cukorgyöngyöt is elbírja. 

3 süti anyák napjára - kezdőknek és haladóknakHaladóknak

Marcipános muffin


Mert a marcipánban van valami ünnepélyes, talán az ára miatt, nem tudni. Egy biztos, ha valaminek a nevében ott szerepel, hogy marcipános, az csak valami igazán elegáns dolog lehet. Ha ilyet viszel ajándékba, a mamád tuti elhiszi, hogy végre felnőttél.

Hozzávalók:

15 dkg marcipán – ha lehet, akkor fehéret használjunk
10 dkg vaj
10 dkg cukor
15 dkg finomliszt
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 kk sütőpor
mandulaaroma
0,5 dl tej
1 csipet só

Krém a tetejére
20 dkg mascarpone
1 citrom kifacsart leve
1 zacskó vaníliás cukor

A vajat megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tojást, a tejet, adunk hozzá egy kevés mandulaaromát. A lisztbe belereszeljük a marcipánt, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót. Óvatosan hozzákeverjük a folyékony hozzávalókat. A muffinsütőt kivajazzuk, majd szétosztjuk a tésztát. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Ha a tűn nem marad semmi, akkor kész a süti.)

A masszához a mascarponét kikeverjük a cukorral és a citrom kifacsart levével, majd a kihűlt muffinokra tesszük. 

3 süti anyák napjára - kezdőknek és haladóknakFélprofiknak

Sült túrótorta, ahogy a legmenőbb cukrászok csinálják


A túrótorta olyan, mint a forgalmi vizsga, ha sikerül, akkor mehetünk a többi autós közé. Mi ezt a receptet használjuk évek óta. És bevált. 

Hozzávalók:

25 dkg omlós tészta (persze gyúrhatnánk mi magunk is, de nyári melegben egy olyan tésztát összerakni, ami a hideg bánásmódot szereti, nem egyszerű, ezért mi májustól szeptemberig készen szoktuk venni)
80 dkg túró 
2 dl tej
1 dl habtejszín
5 tojás
1 citrom 
5 dkg vaj
3 zacskó vaníliás cukor 
9 dkg étkezési keményítő
12 dkg cukor 
1 csipetnyi só


A túrót a tejjel és a tejszínnel simára keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, és az olvasztott vajjal, a citrom levével, reszelt héjával, a vaníliás cukorral és keményítővel simára keverjük. Majd ezt az elegyet a túróhoz keverjük. A tojásfehérjét a sóval és a cukorral keményre verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a túróhoz. 

A tésztát 0,5 centi vastagságúra nyújtjuk, majd egy kapcsos tortaformát kibélelünk vele. Öntsük bele  a túrót és tegyük 220 fokos sütőbe 20 percre. Vegyük ki a megemelkedett tortát, és hagyjuk, hogy egy kicsit leessen. Addig csökkentsük a sütő hőfokát 160 fokra, majd mehet vissza a torta újabb 35 percre. A tortaformában hagyjuk kihűlni, majd kápráztassuk el a mamánkat. 

Tipp: meggyből főzhetünk hozzá szószt is, egy kis víz, cukor és keményítő kell hozzá.

/http://www.nlcafe.hu/

 

 

 


 

Rakott csirkemell őzgerincben sütve

Hozzávalók:

 • 25 dkg szeletelt bacon
 • 2 nagyobb csirkemellfilé
 • 20 dkg reszelt trappista sajt
 • 3 egész tojás
 • 3 evőkanál liszt
 • 3 evőkanál tejföl
 • bors
 • ételízesítő
 • petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy őzgerincformát vékony szalonnaszeletekkel kibéleljük úgy, hogy a végük a forma peremén túllógjanak.

A tojást, a lisztet, a tejfölt és a reszelt sajt felét összekeverjük. A csirkemellet kis kockákra vágjuk, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, és hozzátesszük az apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük a sajtos masszával, és beleöntjük a formába. A tetejét a reszelt sajttal meghintjük.

Az őzgerincforma két oldalán kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük, de fél óra után a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon.

Ha kész, a formát egy lapos tálra borítjuk, majd a sültet néhány perc pihentetés után szeletelhetjük.

Párolt rizskörettel tálaljuk.

/Mindmegette.hu/

 

 

 

 


Böjti receptek V.

Zöldséges rizsgolyó receptje

rizspogácsák


Hozzávalók:

 • fél kiló barnarizs, vagy sima rizs
 • 20 dkg tönkölymorzsa
 • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
 • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, brokkoli, hagyma, fokhagyma, zöldbab, zöldborsó, stb...leginkább mirelit) 1 fej vöröshagyma
 • fél dl extra szűz olívaolaj
 • késhegynyi kurkuma, őrölt gyömbér kevés tengeri só (csökkentett nátrium tartalmú)

 

A rizst előző éjszaka beáztatjuk, másnap megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáöntjük a vegyes zöldséget, és megfűszerezzük. (Ha nem mirelitből készül, korábban kell melléfőzni az apróra vágott zöldségeket!) Ha kihűlt, hozzákeverjük a tönkölylisztet, apró pogácsákat formázunk belőle, és a morzsába forgatva kevés olajon aranybarnára sütjük.


Mit főzzek a hétvégére: orosz ebéd böjt idejére

Halleves süllőből

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg egész süllő
30 dkg burgonya
10 dkg árpagyöngy
4 csomó petrezselyem
3-4 db babérlevél
1 mokkáskanál egész fekete bors
1 db citrom
só ízlés szerint

A süllőt pikkelyeitől megtisztítjuk és a gerinc mentén a húsát lefejtjük, a fejéből eltávolítjuk a kopoltyút és a szemeket. Fejét és csontját 2-3 liter vízben feltesszük főni, hozzá tesszük a petrezselyem szárát, a megtisztított vöröshagymát, borsot, babérlevelet. Majd 2-3 óra intenzív főzés után a levét szűrőruhán átszűrjük. Bár több szakácskönyvben arról írnak, hogy a hal alaplevet nem szabad hosszan főzni Szása tapasztalata szerint a 2-3 órás főzés jót tesz a süllőknél és a sügéreknél. Az így kapott hallevest visszatesszük főni, és belekeverjük az árpagyöngyöt. Mikor az árpa majdnem puha, hozzá tesszük a kockára vágott burgonyát. Mikor a burgonya is megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott halhúst és készre főzzük. Tálaláskor adunk hozzá citromkarikát, vágott petrezselyem zöldet, kapribogyót és olajbogyót.Osetra (vágótok hal) fokhagymás parajlevélbe forgatott burgonyás táskákkal

hozzávalók 4 személyre:

60 dkg tokhal filé
40 dkg burgonya
8 db tojás
50 dkg liszt
20 dkg parajlevél
5 gerezd fokhagyma
15 dkg vaj
4 dl tejföl
só és bors ízlés szerint

Ha már orosz böjti konyha, akkor kihagyhatatlan a tokhal. Ha hozzájutunk, akkor a nagyobbak a finomabbak. Ha nem sikerül tokhalhoz jutni, akkor természetesen a kecsege is megfelel. Fagyasztott halak esetében pedig a vákuum fóliás a jobb megoldás. Szása szerint a Lehel piacon szokott lenni kecsege, tokhal már ritkábban, de a vásárcsarnokban elő-elő fordul. A legjobb, ha a piaci halasokkal megbeszéljük, hogy szerezzenek be tokot, hiszen Magyarországon is nevelnek ebből a roppant finom húsú halból. Frissességüket jelzi, hogy a kopoltyújuk élénkvörös és nincs összetapadva, illetve a szemük fényes és nem horpadt (csarnokvízzel teltek). Előkészítéskor a halhúst teljesen tisztítsuk le a porctól, zsírtól és bőrtől mert ezekben lehetnek kellemetlen ízek.Az ételünkhöz vágjuk a tokhal tisztított húsát ujjnyi vastag szeletekre, serpenyőben kevés vajon süssük elő, és tegyük félre további felhasználásig.

Hagyományos gyúrt tésztát készítünk: fél kiló liszthez kettő tojást és fél deciliter vizet használunk, amit jól kidolgozunk és lisztezve konyharuha alatt fél órát pihentetjük nyújtás előtt. A tészta nyújtás utáni gyors száradását lassíthatjuk, ha a tésztába egy evőkanál tejfölt keverünk, így több időnk marad a tészta töltésére.

Az egészben főtt, megtisztított burgonyát és a főtt, tisztított tojást apró kockákra vágjuk, és sóval, borssal összekeverjük. A gyúrt tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, majd 6-8 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle, a korong széleit felvert tojással bekenjük, és egyik felére teszünk a töltelékből, majd a másik felét ráhajtva betakarjuk. Széleit alaposan egymáshoz nyomkodjuk, hogy főzéskor a szélei szét ne váljanak.

Az így kapott táskákat sós vízben kifőzzük és egy kivajazott hőálló tálba rakjuk. Rátesszük a forrázott parajleveleket és a vékonyra szeletelt fokhagymát majd az elősütött halszeleteket, sózzuk és borsozzuk. Bevonjuk tejföllel úgy, hogy a halszeletek ki ne lógjanak a tejföl alól. 15 percre 210 fokos sütőben készre sütjük.

Szirnyiki (pirított édes túrólepény) forró szilvával

hozzávalók 4 személyre:

60 dkg tehéntúró
2 evőkanál liszt
4 db tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál kristálycukor
10 dkg vaj
1 dl olaj
1 db citrom
2 zacskó vanillin cukor (1 dkg)
20 dkg szilva
csipet só
2 dl fehér száraz bor

A tehéntúrót egész tojással, porcukorral, a liszt felével, reszelt citromhéjjal és a vanillin cukorral jól kidolgozzuk és tetszőleges kisméretű korongokat formázunk belőle.
Oldalait belisztezzük és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Egy serpenyőben kristálycukrot karamellizálunk, és felengedjük fehér borral, néhány perc forrás után hozzátesszük a cikkekre vágott szilvát és átforrósítjuk, majd beletesszük a vajat. Mikor a vaj elolvadt, a túrólepényekhez adjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.Böjti receptek IV.

Tejfölös leves:


Hozzávalók: 

* 2,5 dl tejföl 
* egy vöröshagyma 
* csipet köménymag 
* 2 evőkanál liszt 
* kicsi só 
* 1 liter víz

Elkészítés: 
A vízbe beletesszük a vöröshagymát és a köménymagot és összeforraljuk. A tejfölből és lisztből készült habarásra ráöntjük az elkészített levet, majd újra felforraljuk, megsózzuk. Tetejére nyuszi alakú pirítós mehet. Füleit egy-egy zsályalevélből, bajuszát meg a füvet metélőhagymából készítsük el. 

A tavasz első friss zöldségféléjéből a sóskából készített levest is díszíthetjük ezzel.

 

 

 

Böjti receptek III.

Böjti káposzta:


Hozzávalók: 

* 50 dkg savanyú káposzta 
* 1 fej fehér káposzta 
* 25 dkg rizs 
* 4 kemény tojás 
* 1 fej vöröshagyma 
* 1 gerezd fokhagyma 
* 1 csokor kapor vagy petrezselyem
* 1 alma vagy birsalma 
* 2 dl tejföl 
* 1 kiskanál pirospaprika 
* 2 kiskanál levesízesítő por 
* 1 kiskanál törött bors 
* 2 evőkanál liszt 
* 2 evőkanál olaj 

Elkészítés: 
A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával fokhagymával ízesítjük és kevés vízzel kb.: 5 percig pároljuk. 

Kihűlés után összekeverjük a kockára vágott kemény tojásokkal  és a káposzta leveleket megtöltjük. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a faleszeletelt almát. A töltelékeket rátesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, a levesízesítőt hozzátesszük és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be.

 

 

 

 

Böjti receptek II.

Zellerfasírt


Hozzávalók:
kb. 1/3 nagy, vagy 1/2 közepes zeller lereszelve, só, bors, vágott friss petrezselyemlevél, néhány evőkanál zabpehelyliszt, vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt, kis snidling (én fokhagyma helyett ezt tettem bele), egy kis pirospaprika, 1 tojás, annyi víz, hogy összeálljon, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Összekeverem a hozzávalókat, majd gombócokat formálok a masszából, amelyeket fasírt alakúra lapítok. A lapos gombóckákat meghempergetem zsemlemorzsában, és forró olajban kisütöm. Barna rizs mellé egy kis salátával tálalva fenséges vegetáriánus lakoma.

Zsemlemorzsában megforgatva:
(forrás:http://gasztroboszi.blogspot.hu)

 

 

 

Böjti receptek I.

Cibere leves

Hozzávalók:

 • 15 dkg kenyérkovász
 • 60 dkg korpa
 • 6 dkg rizs
 • 3 dl tejföl
 • 1 dkg liszt
 • 2 darab zsemle

Elkészítés:

A kovászt elmorzsoljuk, beletesszük 1 liter langyos vízbe, hozzáadjuk a korpát és meleg helyen állni hagyjuk. Ha savanyodni kezd, vízzel felöntjük és 2-3 napig erjesztjük. Ezután finom szitán átszűrjük, feltesszük főni, közben beletesszük a rizst, sózzuk és lassan megfőzzük. A levest tejfölös habarással sűrítjük, felforraljuk és pirított zsemleszeletekkel tálaljuk.

Megjegyzés:

Ezt az egyszerű és olcsó levest két okból főzték: vagy azért, mert egyszerű és a nagy munkálatok, például aratás idején gyorsan elkészült, vagy ha más nemigen akadt más alapanyag, ciberét mindig tudtak főzni. Több változata ismert. Ették aszalt gyümölcsökkel, amit szilvából, barackból, szőlőből, almából főztek és kevés cukorral, tejföllel, joghurttal ízesítettek

 

 

 

 

 

Szerdán (március 5) Hamvazószerda

Böjt testért és szellemért

A böjt az érzéki élvezetek, különösen a táplálkozás korlátozását vagy az azokról egy időre való teljes lemondást jelenti, eredetileg vallási fogalom. Böjt idején „belülről” táplálkozunk: az önkéntes megvonáskor az energiát nem a felvett élelmiszerekből, hanem testünk táplálékraktárából nyerjük.

A böjt valamennyi vallásban megtalálható: régen a perzsák, az egyiptomiak, a görögök vagy akár az indiánok egyaránt ismerték a lelki elmélyüléshez vezető utat, a keleti jógatanítás is a leghatásosabb szellemi tisztítókúraként tartja számon a böjtöt. Az élvezetekről való lemondás nemcsak az evést, hanem az alkoholfogyasztást, sőt a szexuális életet és a tisztálkodást is érintheti (pl. iszlám).

 

A gazdag téli ételek után jótékonyan hatnak a böjti levesek
A gazdag téli ételek után jótékonyan hatnak a böjti levesek

 

Speciális böjt, diéta bizonyos betegségek esetén (pl. emésztési, szív-, cukor-) a legjobb gyógyszer is lehet, de az egészség megtartásáért, a test és a szellem felfrissítéséért mindenkinek ajánlott. A nagyobb vallási böjtök tavasszal és ősszel vannak, érdekes módon éppen egybeesnek az egészségügyi szempontból ajánlott időszakokkal… Természetesen más céllal és máshogyan böjtöl egy mohamedán, egy buddhista, egy keresztény vagy egy ateista ember.

A böjt nem keverendő össze az éhezéssel: csoportos vagy egyéni éhségsztrájkot politikai-társadalmi okokból, tiltakozásként is tarthat valaki, erre híres és szép példa Mahatma Gandhi.

 

A krémlevesek húsféle nélkül is tartalmasak
A krémlevesek húsféle nélkül is tartalmasak

 

Keresztény böjt

A keresztények két fő böjti időszaka a karácsony előtti advent négy hete és a húsvét előtti negyven nap, ebből a második a szigorúbb. A nagyböjt (az adventtel ellentétben) mozgó időszak, húsvét időpontját a IV. században határozták meg: a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő első vasárnap. A negyvennapos böjt (a Szentírásban a negyvenes szám szent) a középkorban rendkívül szigorú volt, szerdán, pénteken és szombaton csak kenyeret és sót fogyasztottak, napjában egyszer, a jóllakás és a húsevés pedig a többi napokon sem volt megengedett. A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat (1962−65) óta már csak a hamvazószerdát, a nagypénteket és a nagyböjti időszak péntekjeit veszik szigorúan (napi háromszor étkezés, egyszer jóllakás, hústól való tartózkodás), a protestáns egyházak híveikre bízzák az önmegtartóztatást. Régen a nagypéntek előtti napon, népies nevén zöldcsütörtökön is böjtöltek (jellegzetes étel volt a spenót rántott zsemlével).

A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja. Magyarországon ebben az időszakban nem főztek, sütöttek állati eredetű zsírral; a nagyböjt kezdete előtt mindent a kamrába tettek, amit negyven napig nem fognak használni (zsíros edényeket, szalonnát stb.). Mindennap csak kétszer ettek: ebédre levest, böjtös pitét, vacsorára olajos káposztát, savanyú paprikát, diót és mézet. A hagyományos böjti étrendben helyet kapott még sokféle főzelék, aszalt gyümölcs, tojás- és halétel. Böjti időszak alatt tilos volt lakodalmat, mulatságokat tartani.

 

Szinte bármilyen zöldségből készülhet böjti krémleves
Szinte bármilyen zöldségből készülhet böjti krémleves

 

Böjt az egészségért

Az ókorban Hippokratész (de a keleti Ajurvéda medicina is) valószínűleg nem véletlenül tartotta fontos öngyógyító módszernek a böjtöt, ami a gyógyszertan fejlődésével azonban háttérbe szorult. A böjtterápiát csak a reneszánsz idejében fedezték fel újra; Paracelsus (1493−1541) a legjobb természetes gyógymódnak tartotta. A hatásosnak bizonyuló módszer különösen a szegény néprétegekben terjedt el. A böjtölés témájában Alexander Paschutin (1845–1901) orosz orvos többek között bizonyította, hogy megfelelő táplálékelvonás javítja a teljesítményt és a közérzetet. Komolyan foglalkozott a böjt lélektani hatásaival is.

A XX. században elterjedt sokféle böjt (léböjt, salátaböjt, tejsavókúra stb.) nem vallási eredetű, hanem egészségügyi szempontok szerint alakult. Elhízott, magas koleszterinszinttel élő társadalmunkban − vallási okokon kívül is − mindenkinek érdemes lenne legalább negyedévente néhány napos tisztulásra szánnia magát. Tavaszelőn sokunkat fáradság gyötör. A téli, nehezebb ételek energiaigényes emésztése, a vitamin- és mozgáshiányos élet fáradttá, kedvetlenné tesz. Szükségünk van a megújulásra.Egyszerűen betarthatók a zöldség- és gyümölcsnapok.

 

Változatosan készíthetőek a krémlevesek
Változatosan készíthetőek a krémlevesek

 

A rendszeres salaktalanítás az egyik legjobb megelőzési módja a civilizációs betegségeknek: az allergiáknak, a fejfájásnak, a gyomorfekélynek, az izomfájdalmaknak és a cukorbetegségnek. A böjt hatására a szervezetünkben felhalmozódott salakanyagok és mérgek felszabadulnak és kiválasztódnak. A bőr is megszépül.

 

Hagyományos böjti ételek
Cibereleves

Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 dl tej, 4-5 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 evőkanál liszt

Elkészítés: Tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, add hozzá a vágott vagy zúzott fokhagymát, forrald fel. Habard be az egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel, fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd kis lángon melegítsd át. Pirított kenyérkockákkal tálald!

Zöldborsókrémleves

Hozzávalók: 35 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 nagyobb burgonya, 1 kisebb sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 db zöldségleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A krumplit és a többi zöldséget tisztítsd meg, vágd fel (a vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát hagyj egészben). A borsót olajon futtasd meg, engedd fel kb. 8 dl vízzel, add hozzá a leveskockát, a krumplit, az egészben hagyott vöröshagymát és az 1 gerezd fokhagymát. Főzd puhára kis lángon (kb. 20 perc). Vedd ki belőle a vöröshagymát és a fokhagymát, s tegyél félre két-három evőkanál zöldborsót is. A maradékot turmixold össze, add hozzá a tejszínt. Sóval, borssal fűszerezd. Tálaláskor az egészben hagyott zöldborsóval és finomra vágott petrezselyemzölddel díszítsd.

Répasaláta almával

Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé

Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágd, az egészet jól keverd el, szórd meg a darált dióval, és citromlével ízesítsd. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágj mindet apróra, keverd össze, sózd, és locsold meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.

Céklaleves

Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé

Elkészítés: A nyers céklát mosd meg, hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Önts rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedd be rozskenyérrel. Öt-hat napig hagyd állni meleg helyen, így megsavanyodik. Szűrd le, a levét tedd félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzz zöldséglevest, szűrd át, és add hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsd!

 

R. E.

(Forrás: mindmegette.hu)

 

 

 

 

 

 

 

Nagyböjtre készülve

Nagyböjt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

nagyböjt (latinul Quadragesima, az Érdy-kódexben negyvenlőböjt) a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll, kifejezve az ember Isten iránti szeretetét. A nagyböjt lelkületének része az ima és a szegények megsegítése is.

 

Időtartam

A nagyböjt időtartama 40 nap, ami a Szentírásban és a keresztény hagyományban az események jelentőségét aláhúzó szám (Jézus nyilvános működésének megkezdése előtt 40 napot böjtölt a pusztában; 40 napig tartott a vízözön; 40 évig vándorolt a zsidó nép a pusztában; 40 napot töltött és böjtölt Mózes a Sínai-hegyen mielőtt megkapta a Tízparancsolatot; Jónás próféta 40 napos kegyelemidőt hirdetett a bűnös városnak, Ninivének, akik aztán bűnbánatuk jeléül nyilvános böjtöt kezdtek.)

A nagyböjti időszakra eső hat vasárnapot az Egyház nem tekinti böjti napnak (mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe), ezért a böjti időszak a 7. század ótahamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban.[1] A nagyböjt utolsó hete a virágvasárnappal kezdődő nagyhét.

A nagyböjt kezdetét megelőző háromhetes időszak a böjtelő, vasárnapjainak neve (húsvéttól számított hozzávetőleges távolságukról): hetvened, hatvanad és ötvened vasárnapja.

A nagyböjti időszakra eső vasárnapok nagyrészt introitus zsoltáruk első soráról kapták latin nevüket:

 1. Invocavit („Hozzám kiált…”)
 2. Reminiscere („Emlékezzél…”)
 3. Oculi („Szemeim…”)
 4. Laetare („Örvendezz…”)
 5. Judica („Ítélj meg…”)
 6. Palmarum („Pálmák…” – virágvasárnap)

Történelem

A negyvennapos böjt a 4. századra vált általánossá; a 7. században alakult ki a szerdai kezdőnap. A 11. századig nagyon szigorúan böjtöltek: késő délutánig nem ettek semmit, a böjti napokon pedig nem fogyasztottak húst, tejterméket és tojást. A lila a 13. század óta számít a bűnbánat színének.

A nagyböjti önmegtartóztatás legszigorúbb változata a negyvenelés volt. Ilyenkor a böjtölő csak negyvenszer evett ebben az időszakban – tehát naponta csak egyszer, naplemente után. Szintén elég szigorú az a szokás, ami alapján a nagyböjt péntekjein csak hét szem búzaszemet ettek.

Régen a hittanulók (katekumenok) ekkor készültek fel a keresztség felvételére, ekkor ismerkedtek a hittételekkel, Jézus életével. Húsvét vigíliáján (nagyszombat éjjel) keresztelték meg a katekumenokat, s az ókorban minden évben csak ezen a napon kereszteltek.

Liturgia és szokások

A katolikus egyház a régebbi szigorú szabályokon mára enyhített: szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő (ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól), valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén arra kéri 14 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

Az időszak liturgikus színe a bűnbánatot jelképező lila. Sok keresztény közösségben – így a katolikus egyházban – az egész időszakban nem hangzik fel az istentiszteleteken az örömöt kifejező alleluja. A templomokat nem díszíti virág. A katolikus egyházban ennek az időszaknak egy sajátos szertartása a keresztúti ájtatosság, Jézus szenvedéstörténetének megjelenítése.[

 

 

 

 

Farsang

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A magyarság körében

farsang elnevezése és a legrégebbi szokásadatok középkori német polgári hatásra vallanak, de vannak az Anjouk és Mátyás király udvarából itáliai hatásra utaló adatok is.

A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap, vővasárnap = farsangvasárnap az ifjú férj az após kontójára fogyasztott, stb.). A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legényeknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték a bokrétát. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

Farsangvasárnap

A farsangvasárnap a farsangi időszak végén levő farsang farkának első napja. Számos helyen ezen a napon tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. További elnevezései: csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), vővasárnap (ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap (görög katolikusoknál). hétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. Ezután húsvétig már tilos volt az esküvő, a tánc és a vigadalom. További elnevezései: húshagyó hétfő, böjtelő hétfő.

Húshagyó kedd

A húshagyó kedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja. A farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására) Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.

A húshagyó keddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete. A mai magyar gyakorlat szerint az ezt követő nap a torkos csütörtök, de ezt tévesen élesztették újjá ezen a napon, mert valós időpontja egy héttel korábbra esik. A keresztények ilyenkor nem esznek húst és befejezik a mulatozásokat,böjtölnek 40 napig,húsvét vasárnapjáig!

Koncz király és Cibere vajda

Koncz király és Cibere vajda egy Európa szerte elterjedt szokás, dramatikus játék. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Koncz király pedig a húsos, zsíros ételeket. Vízkeresztkor és húshagyókedden megküzdöttek egymással, első esetben Konc király, másodízben pedig Cibere vajda nyerte a párviadalt. Farsangi szokások keretében szalmabábokkal is eljátszották a tréfás küzdelmet.

(Forrás:Wikipédia)

Farsangi fánk

Hozzávalók:

 • 30 dkg liszt
 • 4 tojássárgája
 • 5 dkg vaj
 • másfél dkg élesztő
 • másfél dl tej
 • 4 dkg porcukor
 • 1 evőkanál rum
 • kevés citromhéj
 • kevés só
 • 5 dl olaj

A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze. Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.

Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.

Csörögefánk

Hozzávalók:

 • 40 dkg finomliszt
 • 10 dkg vaj
 • 5 tojássárgája
 • 5 dkg porcukor
 • 1 és fél tejföl
 • fél dl rum
 • 4 dl olaj
 • 5 dkg vaníliás cukor
 • kevés só

Morzsold a liszthez a vajat, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot, kevés tejfölt, majd enyhén sózd meg, és a rummal ízesítsd. Ezután jól gyúrd össze, és alakíts belőle cipót. Takard le, és hagyd pihenni 20-25 percig, ha kipihente magát, nyújtsd ki egy centi vastagságúra, utána derelyevágóval vágd kétujjnyi darabokra. Mindegyik közepébe ejts egy vágást, és a tészta végét ezen a kis résen húzd át. Végül forró olajban süsd a fánk mindkét oldalát aranysárgára, szedd papírra, jól csepegtesd le, és vaníliás cukorral meghintve tálald.

 

 

 

 

Szilveszteri és újévi babonás ételek

Modern életvitelünkben eléggé háttérbe szorultak a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.

Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.

 

Bab, lencse, minden aprószemű étel a bőséget jelképezi
Bab, lencse, minden aprószemű étel a bőséget jelképezi

 

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendőt.

A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.

 

Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról
Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról

 

A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.

 

Káposzta, a zöldhasú :)
Káposzta, a zöldhasú :)

 

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet – hajlott háttal járó kort – jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.

A tengeri herkentyűkkel meg is érkeztünk a halakhoz. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

 

A tartalmas lencseleves vagy lencsefőzelék nélkül nem múlhat el az év első napja!
A tartalmas lencseleves vagy lencsefőzelék nélkül nem múlhat el az év első napja!

 

Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és – formáját tekintve kis jó szándékkal – a rizs is ebbe a csoportba tartozik.

Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.

 

Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelőinek
Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelőinek

 

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A gyümölcsök frontját a szőlő mellett a citrusfélék is erősítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban agránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.

Az étkezések végét jelentő sütemények is nagy horderővel bírnak az évnek ebben a szakában. A fánkok világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk főleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.

 

Sok vidéken a fánk is kötelező SzilveszterkorSok vidéken a fánk is kötelező Szilveszterkor

 

A sült kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszter tájékán. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.

A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

Karácsonyi villámgyors menü

ünnepi étel is elkészülhet gyorsan
Avokádókrém
Hozzávalók 4 személyre:

2-3 érett avokádó
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma
2 paradicsom
chili, só, bors

 

Elkészítése: Az avokádókat megmossuk és meghámozzuk (nagy magját eltávolítjuk), utána egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a citrom levét és az apróra vágott hagymát. A fokhagymát belenyomjuk. A paradicsomot meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, majd hozzákeverjük. Ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel. A kész krémet 10-15 percre érdemes hűtőbe tenni, hogy ízletesebb legyen. Pirítóssal vagy kenyérrel fogyasztjuk.


Füstöltsajt-krémleves

Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
8 dl víz
1,5 húsleveskocka
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
fél-fél mokkáskanál reszelt szerecsendió és őrölt bors
4 tojássárgája
4 vékony szelet kenyér

Elkészítése: A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Mind a négy levesescsészében egy-egy tojássárgáját simára keverünk, a forró levest rámerjük, a maradék sajttal megszórjuk. Pirítóssal kínáljuk.

 

A lazac pillanatok alatt elkészülA lazac pillanatok alatt elkészül

 


Lazac egyszerűen, de nagyszerűen

Hozzávalók: 
4 szelet lazacfilé, 
só, 
fehérbors, 
vaj

Elkészítés: A besózott és borsozott lazacszeleteket kivajazott sütőlapra tesszük, a tetejére is teszünk egy kiskanálnyi vajat, és felforrósított grillsütőben 4-5 percig sütjük.


Bazsalikomos krumplipüré

 

Az ünnepi étel is elkészülhet gyorsanAz ünnepi étel is elkészülhet gyorsan

Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg burgonya
2 csokor bazsalikom
1,5 dl tej
1 dl tejszín


Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, összevágjuk, és sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Közben a bazsalikomot leöblítjük, szárazra rázzuk, leveleit lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A tej felébe beleszórjuk a bazsalikomot, és bormixerrel péppé keverjük. A krumplit leszűrjük, azonnal áttörjük. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, és belekeverjük a pürébe. Végül beledolgozzuk a bazsalikompürét, sóval, borssal ízesítjük.

 


Francia csokoládékrém

Hozzávalók:
20 dkg keserű csokoládé (minél feketébb, annál jobb),
4 tojás,
2 evőkanál tejszín,
1  vaníliás cukor

Elkészítése: Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük a meleg csokoládéhoz. A fehérjéket verjük fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd óvatosan keverjük a habot a csokoládémasszába. Öntsük üvegtálba vagy kisebb poharakba, hűtsük le, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

(Forrás: mindmegette.hu)

 

 

 

 

 

 

Advent

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonytmegelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikuslelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikuskörökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

 • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
 • zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
 • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
 • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).


Adventi ötlettár:

 

Kopogtatók


Már az ajtóban megérkezik a karácsony. A kopogtatókat elkészíthetjük egyszerű örökzöld ágakból, tobozokkal, fagyallal, kis szalaggal, vagy választhatunk élővirágos megoldásokat, illetve színezhetjük is a kompozíciót

 

Úszó asztaldísz

Különleges díszítő ez a tál. Egy laposabb üvegtálat vagy akár egy nagyobb kehelypoharat megtöltünk vízzel, teszünk bele félbevágott gyümölcsöket, friss virágfejeket és aranyszínű úszógyertyákat, amelyeket a vacsoránál gyújtunk meg. A vízbe cseppenthetünk pár csepp citromolajat is, így még illatos is lesz.

 

Illatos narancs

Egészséges narancsokat megmosunk, megtörölgetünk, és szegfűszeggel különböző mintákat szurkálunk bele. A narancsokra szalagot kötözünk, és a szobában, konyhában felfüggesztjük. Sokáig kellemes illatot fog árasztani.

Illatzsák

Egy kis textil zsákot - legjobb, ha ezt is magunk varrjuk, valami kedves anyagból - töltsük meg mindenféle illatos dolgokkal, például rózsaszirommal, fahéjrudacskákkal, narancshéjjal, kakukkfűvel, levendulával. Tökéletes ajándék a női gardróbszekrényekbe, vagy a fürdőszobába.

Virágnyomatú gyertya

A virágnyomatú gyertya az elegáns apró-ajándék, és az ajándékkosarak gyönyörű tartozéka is lehet.

Elkészítés:

1. lépés

Rendezze el a száraz virágokat, leveleket, tervezze meg előre, hogyan helyezi majd el őket, és próbálja hozzá a gyertyához. Ha elkezdi a munkát, nagyon gyorsan kell majd dolgoznia, úgyhogy fontos, hogy megtervezze az ötleteit.

2. lépés

Olvasszon paraffin viaszt egy lábosban (Kreatív boltokban megvásárolhatja!). Ha felolvadt a viasz, vegyen egy serpenyőt, öntsön bele melegvizet, és helyezze bele a lábost, amelyben az olvadt viasz van. A meleg víz folyékonyan tartja a paraffint.

3. lépés

Mártsa ecsetét a folyékony viaszba, és fessen le egy kis területet a gyertyán, ahová a virágot, vagy levelet szeretné helyezni.

4. lépés

Óvatosan nyomkodja a virágot a viaszba. Tetszés szerint ismételje meg a lépéseket, ha fér még díszítés a gyertyára.

5. lépés

Amikor készen van a virágok elhelyezésével, mártsa az egész gyertyát a folyékony viaszba. Finom, de határozott mozdulattal merítse, forgassa a gyertyát, mert különben nem lesz egyenletes a felülete. Győződjön meg róla, hogy a díszítő virág, vagy levél teljes felületét fedi-e a viasz. Ha légbuborékokat lát, ismételje meg a merítést.

6. lépés

Hagyja megdermedni a viaszt a virágok felett (eleinte lehet, hogy tejüvegszerű lesz a gyertya felülete, de várjon, mert hamar kitisztul, és teljesen áttetszik majd a díszítés!).

7. lépés

Törölje át a kész gyertyát nejlon harisnyával, hogy fényes legyen.

 

Habfürdő

Kellékek:

 • 1 csésze kímélő sampon (legjobb a babasampon)
 • 1/3 csésze glicerin (házartási boltban kapható)
 • 2 evőkanál víz
 • színes, szép formájú üveg
 • illat-esszencia

Elkészítés: óvatosan keverje össze a sampont, a glicerint és a vizet. Ha kívánja, csepegtessen a keverékbe 10-25 csepp illatesszenciát (és ne pot pouri olajat), ízlése szerint, és újból keverje össze. Öntse a keveréket a feldíszített üvegbe, és alaposan zárja le.

 

Mécses

Ez a gyönyörű mécses nagyon hasonlít a jeruzsálemi gyertyára, de előnye, hogy örökké tart. Akár egy vastagabb falú vizespohárból vagy egy befőttesüvegből is el lehet készíteni. A különböző színű hőre keményedő gyurmákból vékony kígyókat gyúrunk, az egyik gyurmadarabot lelapogatjuk úgy, hogy mindenhol ugyanolyan vékony legyen. A kígyókat (hármat-négyet) beletekerjük a gyurmapalacsintába, úgy, hogy ne érintkezzenek a kígyók egymással. Az így készült vastagabb rudat tapétavágóval vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egymás mellé feltapasztjuk az üveg oldalára. A befedett üveget kisütjük a sütőben. Vigyázni kell, nehogy túlságosan megégjen a gyurma!

 

Díszek só-liszt gyurmából

Egyszerűen elkészíthető, olcsó, mégis rendkívül színes, vidám és egyedi formákkal díszíthetjük fel ajándékcsomagjainkat és a karácsonyfánkat, ha só-liszt gyurmából ünnepi figurákat formázunk.

Hozzávalók:

3/5 rész sót, 2/5 rész lisztet annyi vízzel kell összekeverni, hogy gyúrható legyen. Ha van otthon, tehető bele egy kis tapétaragasztó és egy kis étolaj is. /az olíva-olaj nem avasodik, ezt használva hosszabb ideig megmarad az ajándékotok/

Ha egy kis pirospaprikát is gyúrtok az alapanyagba, még festenetek sem kell az elkészült művet.

Ezután bármit formázhattok a gyurmából, de készíthettek belőle képet is. Ehhez lapítsátok el a só-liszt gyurmát, és karcoljátok bele a körvonalakat. Szárítás után fessétek ki a képet. Választhatjátok azt a megoldást is, hogy a képet különböző fűszerekből rakjátok ki /egész bors, szegfűszeg, fahéj, köménymag, szezámmag, tökmag, dióbél, mogyoróbél, napraforgómag, csillagánizs/. Ekkor már ne fessétek ki, úgy szép, ha a természetes színek, formák látszanak.

Végül a képet kirakhatjátok lepréselt virágokból is. Virágot könnyen gyűjthettek, tiszta papírlapok között le lehet préselni, ezekből szép képet lehet összeállítani

szárítás:

A sütőt kis hőfokra állítsa be a segítségetekre lévő felnőtt, az alkotásotoknak nagyságától függően 20-30 perc száradásra van szüksége. Figyelem! A gyurma átforrósodik, ezért óvatosan, csak kesztyűvel nyúljatok hozzá! Ha kihűlt, szükség esetén lehet festeni, egy kis lakkréteggel pedig még tartósabbá tehető az alkotásotok.

 

Színes szalvétagyűrűk

Egy sodrófával nyújtsuk ki a gyurmát (vagy agyagot) kb. 1 cm vastagságúra! Vágjuk ki belőle a képen látható formát: a hossza 10 cm.

Hajlítsuk ovális alakúra! Helyezzük el rajta és nyomkodjuk bele a díszítésül szánt len- és szezámmagokat!

Fessük ki a szalvétagyűrűt, majd - amennyiben gyurmával vagy agyaggal dolgoztunk - helyezzük be a sütőbe! A sütés hőfokát és időtartamát illetően kövesd a gyurma dobozán szereplő utasításokat!

(Forrás:http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1227)

 

 

 

Márton napi menü

Ludaskása gerslivel recept

Ludaskása gerslivel
 • előkészület: 30 perc
 • főzés: 120 perc
hozzávalók 4 főre
 • 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, stb.)
 • 25 dkg árpagyöngy (gersli)
 • 1 szál petrezselyem
 • 1 szál sárgarépa
 • 10 dkg zeller
 • 10 dkg karalábé
 • 10 dkg gomba
 • 10 dkg zöldborsó
 • 10 dkg reszelt sajt
 • 1 kis fej vöröshagyma
 • 3 gerezd fokhagyma
elkészítés
 1. Az árpagyöngyöt megmossuk, beáztatjuk, hideg vízben 1 órát hagyjuk állni.
 2. A libaaprólékot feltesszük főni az apróra összevágott zöldségekkel (kivétel a gomba és a zöldborsó, azt majd ½ órai főzés után kell beletenni) annyi vízben, hogy ellepje, fűszerezzük, fedő alatt pároljuk.
 3. Mikor a hús és a zöldségek is megfőttek, leszűrjük.
 4. Az árpagyöngyről leöntjük a vizet.
 5. A hús leszűrt levét ráöntjük a gerslire (annyit, hogy ellepje), és 45-50 percig fedő alatt főzzük. Mikor már megpárolódott, a hússal és zöldségekkel összekeverjük.

Márton kifli recept

Márton kifli
 • előkészület: 20 perc
 • sütés: 20 perc
hozzávalók 4 főre

A tésztához:

A tetejére:

A töltelékhez:

elkészítés
 1. A vajat a porcukorral habosra keverjük.
 2. A tojássárgáját és a citromhéjat hozzáadva tovább keverjük.
 3. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
 4. A kikevert masszához adjuk a lisztet, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, és lassan kelesztjük kb. 1-1,5 órát.
 5. Liszttel hintett gyúródeszkán nyújtjuk, háromszögeket vágunk belőle.
 6. Ízlés szerinti töltelékkel (szinte bármivel meg lehet kenni, ami csak eszünkbe jut) megkenjük (lehet töltelék nélkül is készíteni).
 7. Hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a kifliket. Így kelesztjük még fél órát.
 8. A felvert tojással megkenjük.
 9. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
(forrás: NoSalty)

Sütőtökös tészta

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 kis üveg paradicsomkonzerv, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, kevés olaj, só, oregánó, kakukkfű, őrölt bors, egy csomag durumtészta, 20 dkg reszelt zsírszegény sajt.

Elkészítés: A sütőtököt kockákra vágva, alufóliába csomagolva kb. 200 fokon megsütjük, a héját eltávolítjuk, majd a belsejét kis kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, ráöntjük a paradicsomkonzervet és a sütőtök-kockákat, hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd összeforraljuk. Az így elkészült szószt a kifőzött tésztával elkeverve tűzálló tálba tesszük, megszórjuk a reszelt sajttal és sütőben rövid ideig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.

 

Gyors recptek:

 

Mennyei vacsora 30 perc alatt

Mennyei vacsora 30 perc alatt

Elképzelhetetlen, hogy ízletes és akár látványos ételeket készítsünk mindössze fél óra alatt? Persze, hiszen a főzés nem feltétlenül jelent egyet a konyha rabságával. Ha gyors étel receptek közül válogatunk, nemcsak arra lesz lehetőségünk, hogy a hétköznapi rohanás mellett finom főtt étel kerüljön az asztalra, de a családunkra is több időnk marad.

Sztrapacska
A sztrapacska nemcsak egyszerűen elkészíthető étel, de nagyon finom is. Csak egy a probléma van vele, soha nem marad belőle másnapra! Reszeljünk meg nyersen körülbelül egy kiló burgonyát, majd 25 dkg liszttel, 2 dl tejföllel és 20-25 dkg juhtúróval gyúrjuk össze! Ne felejtsük el egy kicsit megsózni a tésztát! Forrásban lévő vízbe nokedli szaggatóval szaggassuk bele a nokedli állagú masszát, majd, ha megfőtt, szűrjük le egy tálba. Az előre megpirított füstölt szalonna zsírjában forgassuk meg a sztrapacskát, majd egy kis túróval, tejföllel és kevés szalonnával a tetején tálaljuk. Hamarosan a család kedvence lesz!

Sült csirkemáj
A csirkemáj nemcsak finom, de változatosságot is jelent a hétköznapi menüben, ráadásul pénztárca kímélő fogás. A megtisztított csirkemájat alaposan csepegtessük le, töröljük át papírtörlővel is, hogy ne pattogjon a forró zsírban. A máj nagyon hamar megsül, a felforrósodott zsírban percek alatt elkészül. Mielőtt levennénk a tűzről, hintsük meg apróra vágott fokhagymával, őrölt borssal és ízlés szerint majoránnával. Addig süssük, amíg barnás színt nem kap. Nagyon finom tejszínes krumplipürével, vagy párolt zöldséggel, mindegyik köret gyorsan elkészül. A gyors főzési tippeket megfogadva, akár hosszú időn keresztül is élvezhetjük a főztünket, ha zsírban sütjük a csirkemájat, hűtőben tárolva sokáig ehetjük még. Figyeljünk rá, hogy ellepje a zsír a májat, így nem éri a levegő és nem romlik meg!

Kagylós/rákos rizottó
Ezzel az étellel akár a vacsoravendégeinket is elkápráztathatjuk, a kagylótól/ráktól ugyanis igazán különleges fogásnak számít. Készítsünk körülbelül 1,5 liter húsleves alaplét, ha nincs a mélyhűtőben, vagy maradékként, akkor egyszerűen leveskockából. Olvasszunk fel egy csomag mirelit kagylót, vagy rákot. Két fej fokhagymát egy fej vöröshagymával pároljunk meg olívaolajon és egy evőkanál vajon, majd pirítsunk meg rajtuk 25 dkg rizottó rizst. Öntsünk a rizsre fél dl száraz fehérbort, amit hagyjunk elpárologni, majd adagoljuk a rizshez az alaplevet, egyszerre 1-2 kanállal és mindig hagyjuk összefőni. A felolvadt kagylót akkor adjuk a rizottóhoz, ha körülbelül még 10 perc van a főzésből hátra. Tehetünk kagyló helyett apró mirelit rákot is a rizshez, amit sós vízben főzzünk 10 percig, mielőtt a rizottóba kerül! Tálaláskor szórjunk egy kevés sajtot a rizottó tetejére! Jó étvágyat!

(Forrás:everydayme)

 

 


Őszi receptek:

(Forrás: NoSalty)

Fűszeres körtekrémleves

hozzávalók 4 főre
elkészítés
 1. A körtéket alaposan megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, héjukat levágjuk. A gyümölcshúst nagyobb darabokra szeljük.
 2. Egy fazékban annyi vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje. Meghintjük a sóval, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és puhára főzzük.
 3. Merülő mixerrel pürésítjük.
 4. A pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel.
 5. A leves levéből a tejszínbe kanalazunk, hogy ne legyen hideg, majd a levesbe öntjük. Hagyjuk felforrni.
 6. Langyosan vagy jól behűtve, fahéjjal megszórva kínáljuk.

 

Hagymával sült édesburgonya

hozzávalók 4 főre
elkészítés
 1. A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra (légkeverésen). Az édesburgonyát meghámozzuk, és falatnyi kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. Egy tepsire szórjuk a burgonyát és a fokhagymagerezdeket, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és kezünkkel jó alaposan átforgatjuk a zöldségeket.
 2. Mehet is a sütőbe. Közben a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk. A hagymakarikákat csak a végén (kb. 15 perc elteltével) adjuk az édesburgonyához, mert különben elégne. Amikor már a póréhagyma is a tepsiben van, körülbelül még 3 percre megy vissza a sütőbe, és kész is.

 

Szőlős békatorta

 • előkészület: 20 perc
 • sütés: 30 perc
hozzávalók 4 főre
elkészítés
 1. A megmosott tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig). Egy kis tálkában kimérjük a lisztet és a sütőport, jól összekeverjük a kettőt, majd beleszitáljuk a cukros habba.
 2. Felverjük a tojásfehérjét, 3 részletben az előbbi keverékhez adjuk úgy, hogy ne törjön össze. Pár csepp meggylével színezzük a masszát, majd 18 cm átmérőjű tortakarikába simítjuk.
 3. 180 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
 4. A kihűlt piskótát kettévágjuk. A tejszínt felverjük a porcukorral. (Mivel a piskóta alja simább, megfordítjuk, hogy az legyen a tetején). Tejszínhabbal töltjük a süteményt, amit kimagozott szőlőszemekkel rakunk ki. Rátesszük a felső lapot és a maradék tejszínhabbal bevonjuk (csak úgy össze-vissza rákentem:).
 5. Díszítés: Az egészben hagyott szőlőszemeket félig a habba nyomjuk a torta tetején. Habzsákból/kivágott végű zacskóból apró tejszínpöttyöket nyomunk a szőlőre a békák szemeinek, majd mindegyikre egy-egy mákszemet illesztünk. (Tudom-tudom, nem vagyok százas... de a lányom nevetése, mikor meglátta a tortát, kárpótolt a fáradalmakért.:))
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
18 cm

 

A tuti nyár végi recept: szőlőlekvár!

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk
saját kezűleg.
Hozzávalók (egy literhez) 
 2 kiló érett muskotályos
vagy fekete otelló szőlő,
60 deka kristálycukor,
1 citrom reszelt héja,
1 darab egész fahéj.
 Elkészítése: 
a lecsumázott szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk.
Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, 
és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. 
Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük.

 

Görögdinnyeleves

Hozzávalók:

 • 1 kg görögdinnyehús
 • 10 dkg méz
 • 0,5 dl száraz vörösbor
 • 1 citrom
 • friss menta

Elkészítés ideje:

15 perc.

Elkészítés menete:

Ha körülbelül megvan a gyümölcsből az a mennyiség, amit a levesre szántál, akkor dobd be a turmixgépbe és pépesítsd. Miután ezzel elkészültél, egy lábasba öntsd át a dinnyelét, kezdd el melegíteni, keverd hozzá a mézet, facsarj bele némi citromlevet - bőven elég a fele is, nem az a cél, hogy savanyú legyen a végeredmény -, mosd át alaposan a mentát, és azt is add hozzá, és persze a bort se hagyd ki.

 

Rizses-cukkinis lecsó

Hozzávalók:

Elkészítés:

Megfelelő méretű edényben kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonna zsírját, a töpörtyűt kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a félszálra vágott hagymát, majd a tűzről félrehúzva mokkáskanálnyi pirospaprikát feloldunk a zsírban.

Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a hámozott, kisebb kockákra vágott paradicsomot, és visszahelyezzük a tűzre. Amint levet enged, belerakjuk a kb. 2x2 cm-es kockára aprított cukkinit. Meghintjük 1 evőkanálnyi ételízesítővel és kevés sóval. A paradicsom savasságának mérséklésére néhány dekagramm cukrot keverünk az ételbe. Pár perc múlva hozzáadjuk a csíkokra vagy karikákra metélt zöldpaprikát is. Ha nincs elegendő lé az edényben, annyi vizet öntünk bele, hogy éppen ellepje a zöldségféléket. 

A rizst megmossuk, és beleszórjuk a lecsóba. Mire megpuhul a rizs, a folyadékot is felveszi. 

Lecsónkat tartalmasabbá tehetjük karikára vágott virsli vagy kolbász hozzáadásával. Friss fehér kenyérrel kínáljuk.

Rizses-cukkinis lecsó

 

Citromos álom

Hozzávalók:

 • babapiskóta
 • 4 dl tejföl
 • 4 dl habtejszín
 • citrom lereszelt héja
 • citrom leve
 • 9 evőkanál porcukor
 • gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítés:

Felverjük a habtejszínt. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, a citrom héját és levét, vlamint a porcukrot, majd az így kapott krémet összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. Egy 2-3 literes edénybe rétegezzük a citromos habot és a babapiskótát, de fontos, hogy az aljára és a tetejére krém kerüljön! A tetejét friss gyümölcsökkel díszíthetjük. Fogyasztás előtt 2 órát hűtőben pihentetjük.

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2022 Július >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
27282930010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
KÉPTÁR
VIDEÓK
ÜZENŐFAL
VÁCI EGYHÁZMEGYEI HÍREK, PROGRAMOK

302 Found

Found

The document has moved here.


Apache/2.4.10 (Debian) Server at www.vaciegyhazmegye.hu Port 80
- 302 Found
302 Found

Found

The document has moved here.


Apache/2.4.10 (Debian) Server at www.vaciegyhazmegye.hu Port 80
-
302 Found

Found

The document has moved here.


Apache/2.4.10 (Debian) Server at www.vaciegyhazmegye.hu Port 80
-
302 Found

Found

The document has moved here.


Apache/2.4.10 (Debian) Server at www.vaciegyhazmegye.hu Port 80
-
VÁCI EGYHÁZMEGYEI KATOLIKUS TELEVÍZIÓ ADÁSA